Vastine Juha Vuoriolle

Hei Juha!

Koitimme laittaa vastineen kirjoitukseesi ”Saksalaisten upseerikerho Oulussa” Kalevan blogissasi, mutta ilmeisesti kommentointi siellä ei ole sallittua, eikä myöskään omassa blogisivustossasi. Tässä kuitenkin mietteitämme aiheesta:

Sattuipa mukavasti, että kirjoitit yhdistyksestämme juuri sen täyttäessä vuoden – Tuiran vanhaa paloasemaa vuokraava Tilaa kulttuurille ry on perustettu 9.9. 2013. Yhdistyksemme ei ole missään vaiheessa neuvotellut Oulun kaupunginvaltuuston kanssa, vaan neuvottelukumppanimme oli kaupungin Tilakeskus, jolta paloasema siirtyi Ympäristö- ja yhdyskuntapalvelujen alaisuuteen vuoden 2014 alusta. Rakennuksen meneminen myyntiin ei ole tapahtunut yllättäen, vaan se on ollut tiedossamme neuvottelujen alusta asti.

Muuten ottamatta kantaa sotamuseo-ajatukseen, voitaneen sanoa että sen toteuttaminen kaupungin kustantamana olisi ollut täysin mahdotonta nykyisessä taloustilanteessa. Jos aloitteen tekijät olisivat vastaavalla tavalla perustaneet Oulun Sotamuseo ry:n ja lähteneet talkoovoimin rakentamaan näyttelyä, keräämään kokoelmaa ja keräämään ulkopuolista rahoitusta, olisi sen toteutuminen voinut olla yksi vaihtoehto, mutta pelkästään pyytämällä ei tuollaisia asioita tapahdu.

Esität väitteen, etteivät yhdistyksemme alivuokralaiset ”tietäisi tai tuntisi” rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa. Asia on päinvastoin; tunnemme tilamme historian varsin hyvin, ja keväällä Alppilan katukarnevaalin yhteydessä saimme asiaan perehtyneen henkilön luennoimaan talon historiasta julkisesti. Tilojemme käyttäjiin kuuluu opiskelijoita ja korkeakoulututkinnon suorittaneita mm. seuraavilta aloilta: aate- ja oppihistoria, arkkitehtuuri, taidehistoria, museologia, valtio-oppi, kulttuuriantropologia jne. Jokainen tilojemme käyttäjä arvostaa valtavasti mahdollisuutta saada oma, vaikka lyhytaikainenkin paikkamme tuon sotavankien rakentaman talon historiassa ja olemme siitä erittäin kiitollisia. Myös me olemme erittäin pahoillamme vanhan ja arvokkaan rakennuskannan häviämisestä Oulusta. Meillä ei kuitenkaan ole tuon asian kanssa mitään tekemistä, sillä meistä kukaan ei toiminut esim. rakennusalalla tässä kaupungissa sodan jälkeisinä vuosikymmeninä.

Oulun kaupungin Internet-sivuilta löytyy Tuiran paloaseman tuore kuntoarvio, josta selviää tarkempia tietoja rakennuksen kunnosta. Siitä selviää että talo on monilta osin suurien remonttien tarpeessa, ja tämä tuskin johtuu siitä, että tiloissa on nyt reilun puolen vuoden ajan käynyt ihmisiä mm. soittamassa ja laulamassa. Talon vuokralaiset ovat maksaneet omasta pussistaan kaikki sen ylläpito- ja käyttökulut ja vuokraa kaupungille sen päälle, joten tämä on kaupungin taloudenkin kannalta ollut tehokasta ja järkevää toimintaa. Tuntuu pahalta että lukemattomia talkootunteja vaatinut tilan kulttuurikäyttöön saaminen kuitataan tylysti arvokiinteistön väärinkäytöksi.

Myös me odotamme suurella mielenkiinnolla yhdyskuntalautakunnan tulevia kokouksia ja mahdollisen ostajan suunnitelmia tilan jatkokäytölle. Toimintamme on kaikille avointa ja aiomme jatkossakin edistää tyhjilleen jäävien tilojen saamista kaupunkilaisten kulttuuri- ynnä muuhun käyttöön. Lisää yhdistyksestämme voi lukea sen blogista ja toivotamme kaikki näistä asioista kiinnostuneet mukaan toimintaan.

Syysterveisin,
Laura Rekilä
Anni Saviaro
Elina Kivelä
Lauri Manner
/ Tilaa Kulttuurille ry:n hallitus

Mainokset

One thought on “Vastine Juha Vuoriolle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s